de Gelderlandfabriek

An Evening at the Factory

An Evening at the Factory is momenteel gestopt.

is : een maandelijkse meetup met een gevarieerde programmering waarbij het experiment wordt opgezocht. 1 of 2 optredens per avond, dichtbij het publiek, die plaatsvinden op het indoor ‘pleintje’ tussen de ateliers. Experimenteel en op het snijvlak van muziek, performance en beeldende kunst.
Van improv en jazz tot poëzievoordracht, van geluidskunst tot performance art, van deep listening tot visuele gedichten met filmbeelden en dans, van snoeiharde noise tot verstilde composities.  

Er staan momenteel geen aankondigingen op de agenda.

Bekijk hier de eerdere edities van dé artist meetup van de Gelderlandfabriek.

MICROWOLF + PKSOLO + JULIETTE HENGST

Foto’s: Harco Rutgers, Thiadmer van Galen en Jesse Smale

Aan het begin van de avond stelde Brogen Berwick zichzelf voor. Brogen en Lana Bolkvadze verblijven 2 maanden op het Spoel in de residentie van LekArt waar ze de akoestische ecologie van de rivier de Lek en haar omgeving verkennen. Ze reageerde zeer verheugd op de fluiten van PKsolo omdat zij zelf nu ook met zelfvervaardigde fluiten werkt in haar onderzoek in de Lek.

We volgden Jesse en Julliette Hengst daarna naar de entree om daar de nieuwe expositie te openen. Julliette werkt met verschillende hergebruikte materialen en vertelde oa over het ontstaan van het beeld boven de bank aan de lange muur, wat je kan lezen als een stripverhaal.

Microwolf stond in de zaal en trakteerde op breed uitwaaierende, vrijstromende songs die gingen over thema’s als verwondering, angst, ontzag voor het leven en loslaten. 

Ook het optreden van componist, schrijver, gitarist en vocalist Hansko Visser en Bas Alblas van Plan Kruutntoone was een feestje. We gingen zacht en zorgvuldig en gedwongen keihard over de kop. Fijn voor iedereen die graag verkeert in ongebruikelijke omgevingen…

in samenwerking met:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cropped-cropped-de-perifeer-e1475074205332.png

mede mogelijk gemaakt door:

Pictoright magazine december 2023

TELEPORT (EVA VAN PELT & KOEN WIJNEN) + FEMKE TEUSSINK

Foto’s: Pien Groen

Femke Teussink vertelde deze editie over haar ontwikkeling en autonome werk, hoe het tot stand komt en welke keuzes ze daarin maakt. Ze had 3 prachtige prints voor ons mee waarmee voor iedereen de impact van haar beeld direct voelbaar werd.

TELEPORT (Eva van Pelt & Koen Wijnen) nam ons mee in een dromerige muzikale roadtrip. Zij bouwden met tijd en aandacht een rijk en filmisch klanklandschap op, waarbij woorden ons af en toe een beeld aanreikten. Prachtige improvisatie waarbij de grip nooit kwijt was…

in samenwerking met:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cropped-cropped-de-perifeer-e1475074205332.png

mede mogelijk gemaakt door:

HANNE DE BACKER

Foto’s: Noa Beets

Hanne De Backer liet zich in het verleden al opmerken in verschillende formaties en projecten, alsook in het theater bij het literair kamikaze-collectief Bookers & Hookers, KVS en ‘t Arsenaal. Ze is lid van het Brusselse saxofooncollectief La Nuée, het internationale powerkwartet Mudskipper (met Signe Emmeluth, Paal Nilssen-Love en Terrie Ex) en de Antwerpse psychedelische krautrockers Condor Gruppe.

Met haar eigen project g a b b r o onderzoekt ze de impact van vrije improvisatie op verschillende locaties en vice versa. Zo werkte ze al in ondergrondse parkeergarages, wassalons, het Antwerpse riolenstelsel en een gevangenis. Haar palet is uitzonderlijk breed – van stil tot knetterend, van felle drones tot fluistergesprekken tussen saxofoonkleppen en alles daartussenin – maar altijd verpletterend intiem, alsof je er middenin zit.

Ze speelde bij ons een weergaloze solo waarbij ze het hele mogelijke spectrum van haar lichaam in combinatie met haar instrument gebruikte.

in samenwerking met:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cropped-cropped-de-perifeer-e1475074205332.png

mede mogelijk gemaakt door:

KAREL VAN DER EIJK & JEHUDI VAN DIJK

Foto’s: Pien Groen

Tijdens deze eerste editie stond hier Karel van der Eijk op het programma. Jehudi van Dijk kwam ook langs, om een aantal van zijn gedichten voor te dragen. De rest van de avond werd opgeluisterd met een muziekselectie van Meneer De Perifeer.

Karel van der Eijk is een beeldend kunstenaar die installaties maakt waarin geluid en mechanica een sleutelrol hebben. Sommige van zijn installaties bewegen met een druk op de knop, anderen worden als een instrument gespeeld door het publiek of door de kunstenaar zelf.

Jehudi van Dijk is een kunstenaar uit Zwolle die sinds de lockdown prachtige collagegedichten maakt. Deze werken van Jehudi hangen sinds mei op ons gebouw. Poëtische nieuwe werelden, gedachtenkronkels en mijmeringen over liefde.
artikel over de buitenexpo

in samenwerking met

Artistiek concept

Van nature leent kunst zich uitstekend voor een zoektocht naar onzekerheid en balanceert ze graag op de rand van onvoorspelbaarheid. Kunst omarmt onduidelijkheid. En is autonoom.

Artistiek werk wordt echter tegenwoordig vooral beoordeeld op zijn maatschappelijke werking. Een cynicus zou kunnen opmerken dat de kunstenaar langzaam verwordt tot ambtenaar van de afdeling ‘Opleuken’ en dat hij/zij slechts met oplossingen dient te komen voor de hiaten in BV Nederland.

We vrezen dat we de unieke ervaring van kunst zullen kwijtraken als ze op een instrumentele wijze benadert blijft worden. We komen in verweer tegen de versimpeling die hier het gevolg van is. Wanneer we hierin een verandering nodig hebben mogen we die ook zelf inzetten. Gezamenlijk. Daarom is dit het moment om met betrokkenheid en optimisme elkaar weer te vragen: is dit goed? En waarom?

Juist dit gesprek lijkt van wezenlijk belang als vaardigheid waar behoefte aan is binnen onze polariserende samenleving. Intellectuele openheid om meerdere kanten te bekijken, opties open te houden om andere waarden te zien, is juist een van de krachten in de kunst. Bij kunst kijken kun je ongestraft van inzicht en oordeel veranderen. Dat helpt de deur open te houden naar meer kennis, meer inzicht, en meer perspectieven om steeds ons oordeel te verrijken. 

Esthetisch oordelen als een sociale exercitie is iets wat bijdraagt aan een harmonieuze manier van samenleven omdat ook al oordeel je in je eentje, je in je hoofd rekening houdt met de mogelijkheid dat andere mensen die dezelfde vermogens hebben toch tot een ander oordeel komen.
De kunst en experimentele muziek geprogrammeerd tijdens an Evening at the Factory geven ruimte om het oordeel uit te stellen, om even te verblijven in de vraag: wat maak ik nu mee? Simpel omdat kunst inmiddels één van de weinige plekken is in de samenleving waar ons niets wordt verkocht. We hebben hier de ruimte om met onszelf in gesprek te gaan.
Lees hier meer over:
Met argumenten kom je er niet
Kunst is nu machtelozer dan ze zelf denkt
Kunst is net als liefde ze verrijkt ons leven met bijzondere gevoelens en ervaringen die we anders niet zouden hebben

Het doel van an Evening at the Factory is uitgroeien tot een thuisbasis waar artistieke vrijheid voor de hand ligt, men elkaars werk bevraagd en inzichten deelt. Waar de chemie voedend is voor de kunstenaarspraktijk.

Tone of voice

De naam An evening at The Factory verwijst in eerste instantie naar de locatie waar de avonden gehouden worden: De Gelderlandfabriek. Daarnaast zullen kunstenaars en creatieven de knipoog naar Andy Warhols The Factory herkennen.
De sfeer en mystiek van avantgardistisch/progressief New York in de jaren ’60, gemengd met een gevoel van anti-establishment en rebellie en het inspelen op nieuwe vormen/tendensen is een hele mooie legacy om An evening at the Factory op te ‘bouwen’.